Styrelsemöte 241006

Styrelsemöte Fryksås Fäbodlag Intresseförening och Samfällighetsförening, 2024-10-06          kl 16.00 via Teams

Närvarande: Liselott Länsmans, Åke Strandberg, Mats Mårten, Charlotte Bjurström, Gustav Kleen, Frida Grund, Lotta Appelbom, Helena Peters och Patrik Andersson

  1. Mötet öppnas

– Liselott Länsmans, ordförande, hälsar alla välkomna och öppnar mötet.

  1. Genomgång/uppföljning av föregående styrelseprotokoll

– Protokollet godkänns och kvarstående punkter noteras under respektive rubrik.

 

Samfällighetsföreningens ärenden

  1. Vägarna. Status, åtgärder, vinterförberedelser

– Kvarstår att Liselott ska kontakta kommunen gällande eventuell möjlighet till bidrag för samfälld väg.

– Kvarstår att Mats och Patrik utreder var en sandficka lämpligast placeras och utrustas samt kostnader för detta efter samtal med Hampus. Det blir billigare om vi kan ha sand på plats i  Fryksås än att entreprenören ska köra och hämta sand för sandning vid varje tillfälle och också enklare om någon annan behöver göra sandning akut.

– Frida kommer att ta bort fartguppen.

– Gällande snöröjning har ytterligare en fastighet anmält sig.

– Ansvar för hantering av snöröjning kommer Åke att överlämna till Mats, Patrik och Liselott vid separat möte. Det innebär genomgång av hur kartor ska ritas, prissättning, information till fastighetsägare hur de ska markera med käppar och var snö ska tippas på respektive fastighet, meddelande till Hampus, mm.

  1. Ekonomi

– Mats har fakturerat för grus efter grusning av vägarna. Svårt att få en jämn yta i backarna utan att köra med en padda, men nu har det satt sig.

– Privat snöröjning kommer att faktureras inom kort.

– Årsräkning för samtliga fastigheter skickas ut vid årsskiftet för betalning i januari.

– Vi har tidigare skrivit om debitering för slitage på vägarna inom fäboden i samband med byggnationer på fastigheter. Under bygget måste samtliga fastighetsägare i egenskap av byggherre se till att kontinuerligt reparera aktuella vägavsnitt, lägga igen gropar, återställa vägrenar och diken mm som skadats av tunga transporter och annat arbete vid fastigheten. Ansvaret gäller således både under och efter avslutat arbete. Efter varje avslutat arbete kommer fastighetsägaren dessutom att debiteras för det allmänna slitaget som tunga transporter medfört på våra vägar. Debiteringen kommer att motsvara kostnaden ett lass grus.

För närvarande är det tre fastigheter som kommer i fråga för slutlig debitering och det är Fryksås 101, 110 och 115. Respektive fastighetsägare kommer att få en faktura om 3 000 kr plus moms.

  1. Parkering

– Parkeringsfrågan är än mer i fokus nu sen Fryksås Hotell begärt förhandsbesked för att bygga ut. Fråga har uppkommit om möjligheten att utnyttja den mark som kommunen äger inom Fryksås för detta ändamål. Liselott har bokat ett möte den 18 november med Johanna Paarup Jönsson, chef för näringslivs- och samhällsbyggnadsfrågor i Orsa kommun. Åke, Lotta och Petter Kylberg från Fryksås Hotell kommer att närvara vid mötet.

– Vidare så har vi under större delen av sommaren haft en husbil stående på övre parkeringen och den har nu fått sällskap av en gammal spanskregistrerad bil. Styrelsen kommer att utforma en policy för långtidsparkering av fordon på samfällighetens mark. Åke skissar på ett utkast.

  1. Sophuset

– Sen någon tid tillbaka slänger både Dalasmaker och Fryksås Hotell glas i samfällighetens glasbehållare för ofärgat respektive färgat glas, vilket medför att dessa inte på långa vägar räcker till. Liselott har kontaktat Nodava för att de ska leverera två stora glasbehållare med lucka, för att näringsidkarna ska kunna kasta glas på ett rationellt sätt. Vi har även att påmint om extrakärl inför jul- och nyårshelgerna för förpackningar och plast liksom tömningsschema för jul- och nyårshelgerna.

  1. Snöröjning

– Som nämnts tidigare kommer Åke överlämna samtliga frågor gällande snöröjning till Mats, Patrik och Liselott.

  1. Övriga frågor – laget runt

– Helena kommer att återkomma med lite historia kring träd i fäboden. En reflektion från gamla tiders arbete och vad man behövde här.

– Samtliga vägar och gångvägar som finns med i Lantmäteriets anläggningsbeslut, tillhör formellt samfälligheten och får inte blockeras av fastighetsägare. Det är inte heller tillåtet att på annat sätt förhindra att stigar eller vägar nyttjas av andra än fastighetsägaren. Detta gäller oavsett om de inkräktar eller skär över privat mark. Per Länsmans kommer att kontakta Eva Lowar och erbjuda henne hjälp att flytta det staket som nu förhindrar att man kan gå till källan.

 

Intresseföreningens ärenden

  1. QR-koder

– Tanken med skyltarna är att de ska vara ett enkelt sätt för besökare att få mer information om de olika husen inom fäboden och dess historia. Skyltarna har bekostats av fäbodlaget för detta ändamål och det är fäbodlagets skyltar och system för information. De ska inte i första hand att vara en reklampelare för uthyrning. Det saknas fortfarande texter att läggas in i systemet för ett antal av de skyltar som redan hämtats ut. Det enklaste sättet är att ta texten i Boken om Fryksås och be Åke lägga in den. Texten kan senare enkelt modifieras, om han får ett mail. Det finns även beställda skyltar som inte hämtats ut. Gör det enkelt, hämta skylten och lägg in texten från boken.

  1. Ekonomi, medlemmar

– Vi har fått en förfrågan om medlemskap från Björn Åhs som äger en bit obebyggd mark på lindan norr om Smidsgården. Åhs kommer att erbjudas medlemskap i intresseföreningen.

  1. Övriga frågor – laget runt

– Det ska sen gammalt finnas en skylt för skidspår och vi undersöker var den tagit vägen.

  1. Nästa möte och årsmöte

– 8 december kl 16.00 via Teams.

– Årsmöte

Nästa årsmöte blir på långfredagen den 18 april 2025 klockan 14.00 och lokal är bokad på Fryksås hotell.

  1. Mötet avslutas

Vid protokollet

Lotta Appelbom                           Liselott Länsmans

Sekreterare                                    Ordförande