Alla som har fastighet i Fryksås kan vara medlem i Fryksås Fäbodlags Intresseförening, som har till uppgift att ”Verka för fäbodens gemenskap och utveckling samt värna om gamla seder och bruk”. I praktiken handlar det mycket om att hålla landskapet öppet samt inte minst, att medverka till god sammanhållning och trevlig samvaro.
Fäboden har anor ända från 1500-talet och vi har alla ett ansvar att ta hänsyn till detta arv. Fryksås ingår i riksintresset Siljansområdet och bebyggelsen och dess historiska utveckling är en mycket viktig del av riksintressets värden. Hela området är klassad som övrig kulturhistorisk lämning. För att bevara den gamla miljön bör byggnader placeras och ha en yttre form och färg som ger en god helhetsverkan tillsammans med befintliga gamla byggnader.
När det gäller byggnationer så finns det ingen detaljplan som reglerar byggandet utan vi har att följa vad som sägs i Översiktsplanen för Orsa kommun gällande Fryksås. Där står bland annat att ny bebyggelse ska utformas så att den passar in i byns karaktär och stärker befintlig byggnation med traditionella gårdsbildningar. Längs huvudgatan ska bebyggelsen bilda ett tydligt och smalt gaturum. I Fryksås får vissa bygglovsbefriade åtgärder inte uppföras utan bygglov, exempelvis ”Attefallsåtgärder”.
Fryksås Fäbodlags Intresseförening har vid årsmöte 2010-04-02 beslutat att rekommendera att ny- och ombyggnationer i största möjliga utsträckning utformas enligt riktlinjerna i broschyren ”Bygga på landsbygden och i byar” som tagits fram av byggnadsnämnderna i norra och västra Dalarna.
Vill ni veta mera kontakta fäbodlagets ordförande eller Miljö- och Byggnadsförvaltningen Mora Orsa .
Fäbodlaget tog initiativ till att Fryksås vägsamfällighetsförening bildades 2008 för att få en rättvis fördelning av kostnaderna för väghållning i fäboden eftersom det inte är något som betalas av Orsa kommun.
I samband med byggnationer i fäboden måste samtliga fastighetsägare i egenskap av byggherre se till att kontinuerligt reparera vägavsnitt, lägga igen gropar, återställa vägrenar och diken mm som skadats av tunga transporter och annat arbete vid fastigheten. Ansvaret gäller således både under och efter avslutat arbete. Efter varje avslutat arbete kommer fastighetsägaren dessutom att debiteras för det allmänna slitaget som tunga transporter medfört på våra vägar, med kostnaden motsvarande ett lass grus.
Läs även under ”Snöröjning i Fryksås” och ”Andelssystem”.
Fryksås är fornlämning
Hela Fryksås inom den s.k. fäbodrutan är markerat som fornlämning av Riksantikvarieämbetet. Detta innebär bland annat att alla ingrepp i marken kräver tillstånd till förändring av fornlämning enligt 2 kap 12§ kulturmiljölagen. Byggherren uppmanas att kontakta Enheten för kulturmiljö och samhällsplanering vid Länsstyrelsen i Dalarna i god tid före planerad åtgärd. Då kan onödiga kostnader, förseningar och i värsta fall straffrättsligt ansvar undvikas.
Odlingsrösen är skyddade BIOTOPER
Det finns ett stort antal stenrösen i Fryksås. Dessa är s.k. odlingsrösen där tidigare generationers bönder samlat ihop stenar och lagt dem i högar för att kunna bruka marken. Odlingsrösen i och i anslutning till jordbruksmark är skyddade biotoper enligt förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Detta innebär bland mycket annat att bortschaktning av hela eller delar av odlingsrösen är otillåtet. Naturvårdsverket har tagit fram en skrift som beskriver mer i detalj vad som gäller. Vi uppmanar markägare att sätta sin in i regelverket innan ingrepp i stenrösen görs.