Styrelsemöte 240804

                                                                                                                                                                             

 

Protokoll fört vid styrelsemöte 2024-08-04 kl. 16.00 med Fryksås Samfällighetsförening och Fryksås Fäbodlag Intresseförening, via Teams.

Närvarande: Liselott Länsmans, Åke Strandberg, Mats Mårten, Charlotte Bjurström, Gustav Kleen, Frida Grund och Lotta Appelbom
Frånvarande: Helena Peters och Patrik Andersson

 Mötet öppnas

  1. Liselott Länsmans, ordförande, hälsar alla välkomna och öppnar mötet.

 

  1. Genomgång av föregående styrelseprotokoll 240526.
  • Samfällighetsföreningen har ännu inte kontaktat Orsa kommun om möjligheter för oss att få ta del av det nya bidragssystemet som kommunen har beslutat om när det gäller bidrag för enskilda vägar. Liselott kontaktar kommunen efter semestrarna.
  • Frågan är om det är ekonomiskt försvarbart att anlägga en övertäckt sandficka som går att utnyttja hela säsongen för att vår entreprenör ska slippa åka och hämta sand vid behov kvarstår. Mats och Patrik utreder kostnader, bygglov och utseende på fickan samt lämplig placering, alternativt möjlighet till upplag någonstans i närheten.
  • Vi tar upp frågan om betydelsen av träd i fäboden när Helena är närvarande.
  • Damm vid vattenhjulet, skylt skidspår och möjlig batteriholk, återstår.

Protokollet godkänns.

Samfällighetsföreningens ärenden

  1. Ordförande informerar
  • Styrelsen har skickat två yttranden avseende förhandsbesked för tillbyggnad av Fryksås Hotell. Ett för respektive förening.
  1. Vägarna
  • Mats har gått igenom vägarnas status under veckan och det är mycket grus som har spolats bort. Dammbindning är utförd utanför Boréns. Nytt grus bör därför läggas på först om ett par veckor i form av bärlager grovlek 0-30. Bedömningen är att 5-6 lass grus behövs. Budget för grus är 15-16 000 kr plus moms, inklusive transport. Sen tillkommer arbete för att förbereda vägarna för grusning, lägga ut gruset och jämna till efteråt.
  • De fastighetsägare som utfört byggnadsarbeten ska enligt tidigare överenskommelse kompensera samfällighetsföreningen för det slitage som transporter till och från arbetsplatsen förorsakat. Sådan fastighetsägare får stå för kostnaden för ett lass grus. Lämpligen görs detta i samband med övrigt vägunderhåll för att hålla nere kostnaderna för fastighetsägarna. De fastighetsägare som nu kommer att kontaktas av Patrik och faktureras för detta är Fryksås 101 och Fryksås 115.
  • Det grus som sopades upp på Fjösbocka efter vintern och lades ut på vägen mot Björntjärn är nu beväxt. Tack till Marie Mandel som plockat bort skräp som följde med gruset men inte hör hemma i skogen.
  1. Ekonomi

Fåtal fakturor denna tid på året. Kvarstår debitering för privat snöröjning. Åke fortsätter detta arbete nu.

  1. Övriga frågor

Fryksås 110 har fått bygglov för garage.

 

Intresseföreningens ärenden

  1. Ordföranden informerar

Inga nya medlemmar. Fryksås 161 har överlåtit fastigheten till sin dotter.

  1. Ekonomi
  • Intresseföreningens utgifter har varit subventioner för mat under röjardagen och kostnaden för tryck av sånghäften. Debitering för uteblivet deltagande vid arbetsdagen går nästan jämt upp med utlägg för mat under röjardagen.
  • Åke saknar texter till några QR-skyltar och kommer att påminna respektive fastighetsägare.
  • Statistiken visar att det varit ca 100 inloggningar på QR-skyltarna.
  1. Stigar och källor – lördagen den 24 augusti
  • Mats kollar vidare med uthyrningsföretag om några har utrangerade träluckor från byggnadsställningar som vi kan få för att lägga ut som spänger mot Björntjärn.
  • Sedvanliga arbetsuppgifter. Slå sly längs vägar, vid stigar, till källorna och mot vattenhjulet. Om vädret tillåter kan vi även elda upp röjardagens rishögar.
  • Beroende på väderläget kan det finnas tillfälle att plocka mördarsniglar. Lupinernas fröskidor kan samlas in och lämnas på återvinningen för att brännas.
  • Senaste anmälningsdag för deltagande är tisdag den 20 augusti.
  1. Övriga frågor

Åke informerar om en man med en bordercollie har bott i en liten husbil på Fjösbocka en tid. Han går in på tomter och gör gymnastik. Ibland även armhävningar på trappan. Han är vidtalad, men det är oklart om han ändå kommer att fortsätta. Vi uppmanar till grannsamverkan för att informera varandra om det händer.

  1. Nästa möte och avslut

Kommande styrelsemöte hålls söndagen den 6 oktober, kl 16.00  via Teams.

 

Vid protokollet:

 

Lotta Appelbom                                                            Liselott Länsmans
Sekreterare                                                                    Ordförande